Skip to main content

Matsäkerhet head

Matsäkerhet

Vårt bidrag till ärlig och god mat är att vi ställer krav på god djuromsorg och ett hållbart jordbruk och att våra råvaror ska hålla hög och jämn kvalitet. Vi vill stimulera och inspirera till matglädje i skola, vård och omsorg och vi vill göra vardagen enklare och godare för familjen.

Vi arbetar systematiskt med att ständigt förbättra och anpassa våra produkter efter de krav och kriterier vi ställer. Tumregeln är enkel: tillsatser ska bara användas när det är helt nödvändigt och varje tillsats som används tillsätts för säkerhet och nytta hos konsumenten.

Hela vårt produktsortiment är kartlagt utifrån vilka tillsatser vi använder samt produkternas innehåll av fett, socker och salt. I all produktutveckling strävar vi efter så få ingredienser som möjligt och alla nya produkter som utvecklas ska motsvara våra högt ställda krav på näring och hälsa. Vi kommer inte att kunna erbjuda produkter som är helt fria från tillsatser. Helt enkelt eftersom vi aldrig gör avkall på produktsäkerheten. Många tillsatser används för att vi ska kunna vara helt trygga med att den mat och dryck som säljs under Orkla Foods Sveriges varumärken är helt säker för dig som konsument.

På Orkla Foods Sverige lever vi efter devisen ”Ju bättre råvaror, desto godare mat”. Vi tror helt enkelt att maten smakar bättre om vi vet var den kommer ifrån. Vi vill alltid hitta råvaror på så nära håll som möjligt, helst i Sverige. Men eftersom vi använder oss av ca 1 200 olika råvaror kan vi av naturliga skäl inte köpa allt här hemma. En viktig sak kan du emellertid lägga på minnet: Vi ställer lika höga krav på alla våra råvaror, oavsett vilken gård, bärbuske, åker eller vilket grönsaksland de kommer ifrån.

Vårt sätt att arbeta och ta ansvar för matsäkerhet gör vi genom att prioritera följande områden:

 • Krav på bra råvaror

  Krav på bra råvaror

  Vi lägger ner mycket omsorg på att välja leverantörer som delar våra värderingar och som kan leverera råvaror som möter våra krav på kvalitet.  
 • Mat för allergiker och intoleranta

  Mat för allergiker och intoleranta

  Många skolkök och storhushåll har allergiker bland sina gäster. I skolan är till exempel nästan vart tredje barn allergiskt eller överkänsliga mot någon form av mat eller dryck.  
 • Kvalitet

  Kvalitet i vår tillagning

  För oss är det viktigt att vår mat smakar lika bra oavsett när den tillagas. En köttbulle som tillagas i juli ska smaka lika bra som en som tillagas i oktober.
 • Innehåll och märkning

  Innehåll och märkning

  Vi lägger stor vikt och omsorg i att alltid använda noggrant utvalda råvaror. Tillsatser ska bara användas när det är helt nödvändigt. All märkning och näringskommunikation ska förmedlas på ett seriöst och tydligt sätt, så...

Kontakt

Påander, Agneta

Agneta Påander

CSR-direktör

agneta.paander@orklafoods.se

Mer information