Skip to main content

Näring & Hälsa

Näring & Hälsa

Om näring och hälsa kopplat till våra produkter.

Innehåller er färdigmat mycket salt?

Vi arbetar aktivt får att hålla nere salthalten i våra produkter. Nyckelhålsmärket är alltid riktlinje för oss när vi utvecklar nya produkter. Även då vi av någon anledning väljer att inte nyckelhålsmärka försöker vi, så långt det är möjligt, följa nyckelhålsreglerna och det norska saltpartnerskapet i de fall då det saknas riktvärden för nyckelhålsmärkning för produktkategorin.

Vad innebär nyckelhålsmärkningen?

I reglerna för nyckelhålsmärkning finns krav på lägsta och högsta energiinnehåll per portion. För att få nyckelhålsmärka en färdigrätt ska den innehålla 400-750 kcal och minst 28 gram grönsaker per 100 gram. Dessutom ställs krav på fett-, socker- och saltinnehåll. Felix var först på marknaden med att erbjuda maträtter som uppfyller de från 2005 skärpta kraven för nyckelhålsmärkning.

Vad är RI-märkning?

RI är en förkortning av referensintag och ersatt den tidigare GDA-märkningen. RI-märkningen visar innehållet i förhållande till den mängd energi, socker, fett, mättat fett och salt som är passande att äta under en dag. RI är livsmedelsföretagens frivilliga komplement till näringsdeklarationen som visar näringsinnehållet per 100 gram eller 100 ml. Vi har infört RI-märkning på de flesta av våra konsumentprodukter som en hjälp till konsumenter att kunna äta en balanserad kost.

Information om RI-värde för flera av våra produkter kan du få i vår produktsök.

Är näringsvärdena sämre i fryst färdigmat?

Myterna kring fryst färdigmat är många – en är t ex att näringsvärdena skulle vara sämre. Detta är fel, djupfryst mat har inte sämre näringsinnehåll än kyld eller konserverad.    Så fort en frukt eller grönsak skördats börjar en viss nedbrytning av t ex vitaminer. Nedbrytningen går fortare ju högre temperaturen är och kan vid tillagning i höga temperaturer gå riktigt fort för en del vitaminer. All förändring går långsammare i en fryst produkt än i en rumstempererad. Det som är väldigt viktigt är därför att nedkylning efter tillagning, och infrysning, sker så snabbt som möjligt. När det är möjligt tillagar och fryser vi varje ingrediens för sig för att så snabbt som möjligt få ner temperaturen.

Är Risifrutti ett bra mellanmål ut näringssynpunkt?

Socker är en smakbärare som behövs för att maten ska smaka gott. I genomsnitt innehåller en Risifrutti ungefär lika mycket socker per gram som ett äpple.

Risifrutti, precis som nästan all annan mat, innehåller olika typer av socker. Sockerbitar innehåller enbart sackaros. I mat och dryck förekommer ofta flera olika sockerarter, glukos, fruktos, sackaros och laktos. Om vi säger att en sockerbit väger 3,6 gram skulle man kunna säga att:

  • en bägare Risifrutti Original motsvarar ca 5,5 sockerbitar
  • en bägare Risifrutti Manna motsvarar 5,5 sockerbitar
  • en bägare Risifrutti Laktosfri 4,4 sockerbitar
  • en bägare Risifutti XL 7,2 sockerbitar