Skip to main content

Tillsatser

Tillsatser

Om tillsatser i vår mat och dryck

Varför använder Orkla Foods Sverige tillsatser?

Vi använder tillsatser för att kunna tillaga säker och tilltalande mat och dryck, som uppfyller konsumenternas krav på smak, utseende, konsistens och hållbarhet. En del av de tillsatser vi använder förekommer även i den småskaliga matlagningen hemma i köket, t ex natriumbensoat och pektin när man gör sylt.

När vi lagar mat i våra fabriker ställs andra krav på produkterna vad gäller exempelvis hållbarhet, jämn kvalitet och säkerhet. Vi använder därför ytterligare några tillsatser som man normalt inte har hemma i köket. Alla tillsatser är utvärderade och godkända av svenska (Livsmedelsverket) och europeiska (EFSA) livsmedelsmyndigheter innan vi får använda dem.

Vilka är de vanligaste tillsatserna och vad har de för funktion?

Alla tillsatser anges i våra ingrediensdeklarationer med ett ord som beskriver funktionen och ett E-nummer eller namnet på tillsatsen. Till exempel "färgämne (E 160a)" eller "färgämne (betakaroten)". Den så kallade funktionsbeteckningen skall alltid finnas och ger dig information om varför den tillsatsen finns i produkten.

De viktigaste funktionsgrupperna är:

  • Färgämnen. Tillsätts för att ge produkten ett tilltalande utseende. Ofta för att återställa färgen på en produkt som förändrats under tillverkning och lagring.
  • Konserveringsmedel. Används för att förhindra bakterier, jäst och mögel från att förstöra livsmedlet, eller till och med göra det farligt.
  • Antioxidationsmedel. Hindrar fett från att härskna och fruktprodukter från att missfärgas när de utsätts för luftens syre. Ett vanligt antioxidationsmedel är askorbinsyra (det vill säga C-vitamin).
  • Förtjockningsmedel. Vanligt mjöl som man använder hemma, för att till exempel göra en sås tjockare, fungerar inte alltid i vår storskaliga matlagning. Mjölet tål ofta inte att pumpas och bryts ner i produkter med lång hållbarhet. Vi använder därförstärkelse som renframställts ur olika typer av mjöl och även andra förtjockningsmedel.
  • Sötningsmedel. För att kunna tillverka söta produkter utan att använda socker tillsätter vi sötningsmedel som kan vara mycket sötare än socker och som ger få, eller inga, kalorier.

Vad är ett E-nummer?

De flesta tillsatser har ett E-nummer. Anledningen till att E-nummer används är att förenkla så att tillsatsen har samma beteckning oavsett vilket EU-land du besöker. ”E” talar om att EU godkänt tillsatsen i fråga och numret talar om vilken tillsats det är. E-nummer kan alltså vara allt från naturliga vitaminer som C-vitamin (E300) till sötningsmedel som aspartam (E951).

Varför används sötningsmedel och vilka sötningsmedel använder ni er av?

Genom att använda sötningsmedel kan vi erbjuda lågkalorialternativ. Vi vill att alla konsumenter ska kunna välja våra produkter för alla tillfällen. Därför är det viktigt för oss att vi kan erbjuda alternativ till produkter sötade med socker till de konsumenter som inte kan äta socker eller till de konsumenter som vill begränsa sin sockerkonsumtion.

De sötningsmedel vi använder i våra produkter är aspartam, acesulfam K och steviolglykosider. Alla våra drycker och mat innehåller endast ingredienser som är godkända av EU och Statens Livsmedelsverk.

Hur vet man att sötningsmedel är säkert att använda?

En normal konsumtion av godkända sötningsmedel är inte farligt. Innan ett sötningsmedel får börja användas måste det godkännas av EU:s vetenskapliga kommitté (SCF). Där finns även representanter från Livsmedelsverket. Sötningsmedel får inte användas om de på något vis kan misstänkas utgöra en hälsorisk.

Utifrån försök och studier av olika slag fastställs hur stor mängd av sötningsmedlet som får användas i olika typer av livsmedel. Detta görs för att säkerställa att dessa mängder av sötningsmedel är ofarliga att konsumera. Tidigare baserades godkännanden av de sötningsmedel som får användas i Sverige på bedömningar gjorda av den internationella expertgruppen FAO/WHO, men idag följer Sverige de bedömningar som görs av EU:s experter (SCF).

Ökar sötningsmedel aptiten?

Nej. Att sötningsmedel generellt skulle bidra till övervikt eller överkonsumtion av kalorier är påståenden som ej är vetenskapligt styrkta.

Är steviolglykosider säkert?

Det har genomförts ett flertal studier för att studera effekterna av stevia och steviolglykosider, och myndigheterna har kommit fram till att det är säkert. EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, och Europeiska kommissionen har godkänt steviolglykosider som sötningsmedel i mat och dryck. Mer information finns både på WHO:s hemsida och Europeiska kommissionens hemsida.

Hur påverkar stevia (steviolglykosiders) kroppen?

Steviolglykosider innehåller inga kalorier. Det har ingen effekt på blodsockret.