Skip to main content

Den Gamle Fabrik

Den Gamle Fabrik

Den Gamle Fabrik kommer från Danmark och är en populär marmelad.

För 175 år sedan, 1834, fanns det en fantastisk plats på Ströget i Köpenhamn. Platsen kallades Jordgubbskällaren och lockade till sig de mest kräsna köpenhamnsbor för att köpa frukter och bär av sagolik kvalité. I anslutning till försäljningen fanns en sommarrestaurang där menyn frestade med kaffe, te, hemlagad glass, fruktdesserter och tårta. På detta spännande ställe tar historien om Den Gamle Fabrik sin början.

1922 blev sommarrestaurangen en helårsrestaurang där gästerna kunde njuta diverse hemlagade fruktkrämer med grädde. Snart etablerades en marmeladfabrik och verksamheten började ta form på riktigt. Marmeladen tillagades med största försiktighet i stora öppna grytor och kokerskorna rörde för hand för att uppnå ett förstklassigt resultat. Den färdiga marmeladen hälldes i små glasburkar med brunvita etiketter.

"De små glasburkarna med brunvita etiketter går inte att ta miste på"

1979 började varumärket Den Gamle Fabrik användas på marmeladprodukterna. Dagens fabrik ligger i Svinninge på Nordvästsjälland och anläggningen har brukats sedan 1998. Varje marmeladgryta innehåller 750 kilo marmelad och 36 sådana grytor tillverkas under en dag. Tillagningen sker precis som förr i öppna grytor utan kokning för att behålla de fina råvarornas karaktär. Därtill ger de öppna grytorna kokerskorna möjlighet att verka nära produkten. En fingertoppskänsla för konsistens och kvalité tar lång tid att bygga upp. Även recepten är desamma som alltid, härstammande från jordgubbskällarens alldeles särskilda karaktär och atmosfär. På fabrikens lager trängs apelsiner, jordgubbar, rabarber, hallon, svarta vinbär, fikon och körsbär i stora lådor.

Användningen av hela, rena bär är mycket viktig och fruktjuiceanvändningen är minimal. Även om produktionen är storskalig är det inte mycket som skiljer dagens tillverkning från den tidigare. Tradition och kvalité är och har alltid varit det allra viktigaste under produktionen och dit finns inga genvägar.